WordPress Bileşen Nasıl Eklenir ?

WordPress alt yapısına sahip bir siteniz varsa illa ki bileşenler de mevcuttur yani birçok web sitesi bunu kullanır. Genel olarak bu sistemi hazır kullananlar bileşenler de hazır geldiği için konuyla pek alakalı olmayabilirler ancak bir wordpress tema yazan hemen herkes bunu bilir. Bu kodların ezberlenme zorunluluğu bence yok , hem de gereksiz. WordPress Bileşen Nasıl Eklenir için kendi sitesinde size açık bir şekilde kaynak sunuyor. Sadece kopya yapıştır mantığı ile birçok özelliği wordpress sitenize ekleyebilirsiniz. WordPress bileşenler alanı ekleme ise oldukça basit. Sadece birkaç kod parçacığını birkaç sayfaya dahil edeceksiniz.

WordPress Bileşen Nasıl Eklenir ?

if ( function_exists('register_sidebar') ) {
register_sidebar(array(
'id' => 'sidebar-1',
'name' => 'Sidebar Alani',
'before_widget' => '<div class="sidebar-widget">',
'after_widget' => '</div>',
'before_title' => '<h3 class="sidebar-widget-title">',
'after_title' => '</h3>',
));
}

Ekleme : Daha önceki halinde fark etmemişim id değeri boş kalmış, wordpress kendisi uyarı veriyor zaten bir id  ataması yaparak hata kodu gizlenebiliyor.

Yukarıdaki kodların açıklamasına gelecek olursak öncelikle bu kodların fonksiyon dosyasına yani functions.php içerisine yazılması gerektiğini söyleyeyim. burada yer alan ‘name’ değeri size kalmış akılda kalıcı olsun ya da diğerleri ile karışmasın diyorsanız iyi bir isimlendirme yapın. Aynı şekilde diğer alanlar da widget yani bileşenin başlık kısmının hangi divler hangi özelliklere sahip olacağını belirliyorsunuz. Widget başlık adında class’a sahip bir divin içine bileşenin başlığı gelir ardından da bileşenler ‘bileşeniçerik’ adlı bir class divinin içinde bulunur gibi gibi.. Bu kodları düzgün bir şekilde gerekli dosyanın içine koyduysanız devam edelim.

<?php if ( !function_exists('dynamic_sidebar') || !dynamic_sidebar('Sidebar Alani') ) : ?>
<?php endif; ?>

Yukarıdaki kodun ne işe yaradığını az çok tahmin edersiniz ancak öncelikle şuna karar vermeniz gerekir.Bu bileşen hangi sayfada görünecek ? Sayfalar bölümü , yazı detayı ya da özel bir sayfa olabilir. Genelde sidebar.php içine koyulur ve bütün sitede dinamik olarak görünür. Siz de dilediğiniz sayfanın içine gelin ve burada uygun bir yere koyabilirsiniz. Artık koyduğunuz sayfada bileşenlerinizi düzgün bir şekilde kullanabilirsiniz.

Bitiriş olarak özet geçmek gerekirse , burada ilk kod parçacığı bileşen oluşturmak için standart bir koddur sadece temaya göre belki divler değişebilir onun haricinde bütün herkes aynı şeyi kullanır.Kodlar wordpress.org da bulunmaktadır tıpkı wordpress bir site yazarken lazım olan bütün her şey gibi. İkinci kod parçacığı ise bileşeni kullanmanız gereken yere koyulacak koddur.Hangi sayfalarda olmasını istiyorsanız oraya koyarsınız. Basit anlamda bu şekilde açıklanabilir.Eğer bu konulara aşina olmak istiyorsanız mutlaka bir wordpress tema yazmayı deneyin tavsiyemdir 🙂

AuthorHarun ALP

Bu adam , bilgi sahibi olduğu konularda makalelerini daha bilgilendirici hale getirip görseller ile süslüyor ve seo uyumlu makaleler ortaya çıkarıyor. Güncel webmaster konularını işlemekten keyif alıyor ve genelde her makale aslında bir sorunun çözümü niteliğinde.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir